We zijn de producten aan het verzamelen...

Maak de lekkerste Jamaican jerk chicken met the man with the pan

Er wordt gezegd dat de term ‘Jerk’ van het woord charqui komt, een Spaanse term voor gedroogd vlees. Zoals op de meeste Caribische eilanden zijn de Jamaicaanse culinaire specialiteiten afgeleid van de diverse culturen tijdens de verschillende nederzettingen zoals de Britse, Nederlandse, Franse, Spaanse, Indische, West-Afrikaanse, Portugese en Chinese cultuur. De oorsprong van de Jerk Pork, Chicken en Beef kan worden teruggeleid tot de (pre)slavernij dagen van de jagers uit West-Afrika en de Marrons, de Jamaicaanse slaven die tijdens de invasie van 1655 ontsnapten. Ze verstopten zich in de bossen en bereidden het schaarse gevangen vlees met dit kruidenmengsel tegen insecten en zodat en het vlees langer houdbaar bleef. Vervolgens bereidden ze het vlees op hout onder de grond, zodat er geen rook ontstond dat zou verraden waar ze ondergedoken zaten.


Jerk is het proces van het kruiden en grillen (op hout) van vlees, pluimvee en zelfs groenten, hoewel de meest populaire gerechten Jerk pork en Jerk chicken zijn. Jerk bestaat uit een mengsel van all spice (pimento), Scotch bonnet pepers, kruidnagel, kaneel, lente-uitjes, nootmuskaat, tijm, knoflook, bruine suiker, gember en zout. Het bereiden van het vlees op deze manier resulteert in een pittige, zoete en rokerige smaak en een tedere textuur. In Jamaica kan je overal jerk-gerechten krijgen, zowel in de luxe restaurants als in de vele eetstalletjes langs de kant van de weg.


Recept: Jamaican jerk chicken
Wrijf anderhalve kilo kippenpoten of 2 hele, middelgrote kippen in met de rub. Laat de kruiden even intrekken. Bereid de kip op de bbq, de grill of in de oven (220 graden). Voor de authentieke Jamaican Jerk-ervaring meng je de specerijen met de 50 ml bruine rum en 10 gram bruine suiker. Wanneer je van pittig houd doe er dan ook een madam janet peper doorheen. Marineer het vlees minimaal een uur in deze wet rub Deze rub is ook heerlijk op varkensvlees.

Gebruikte producten in dit recept